BBQ

Première november 2019, Amsterdams Theaterhuis, Tg. Habitat X

BBQ biedt een even ontluisterend als hilarisch inkijkje in het extreemrechtse gedachtengoed in Nederland en België, en onderzoekt de kruisbestuiving tussen populistisch, nationalistisch en extreemrechts met gebruikmaking van citaten van bestaande publieke figuren uit binnen- en buitenland. 

Verschillende extreemrechtse kopstukken komen bij elkaar om tijdens een talkshow te zeggen waar het op staat. Geen censuur, de pure, ongebreidelde waarheid. Soms hard, soms duister maar altijd eerlijk en recht uit het hart. De politicus, de strijder, de intellectueel, de neonazi en de nette volksnationalist, niemand wordt geweerd in de ultieme poging Nederland de ogen te openen.

Hotel Resort De Stille Kracht

Première december 2017, Stadsschouwburg Amsterdam, Sta!

ITA, voorheen Toneelgroep Amsterdam, biedt andere groepen (jongeren, studenten) regelmatig de kans om in hun decor in de Stadsschouwburg een eigen versie van het stuk dat ze spelen neer te zetten. Ik mocht het toneelstuk De stille kracht van Toneelgroep Amsterdam radicaal bewerken en vroeg me af hoe ver we eigenlijk doorontwikkeld zijn sinds het koloniale tijdperk. Wat resteert van het oude regentschap waar Couperus over schreef? Hoe verlicht is de verlichte westerse expat, welke welvaart brengt hij? En: hoe zet je deze thematiek met goed fatsoen op de planken met twaalf witte studenten?

In Hotel Resort De Stille Kracht zien we hoe de achterkleindochter van Otto van Oudijck haar resort op Java runt. Het resort geeft een positieve economische prikkel aan de regio, de Nederlandse leiding is ruimdenkend en progressief. Het koloniale tijdperk is allang voorbij, daar zijn we wel mee klaar, toch?

De Kathodestraal Oscillograaf

Première juni 2016, Universiteitstheater, Sta!

In De Kathodestraal Oscillograaf, de ‘enige winkel voor tweedehands tv’s in Arnemuiden’, lijken alle dromen en ambities stuk te slaan op een allesverzengende tevredenheid. Maar waarom loopt de verkoop toch zo slecht?

Soms hebben mijn projecten de prettige neiging uit de hand te lopen. Zoals het toneelstuk De Kathodestraal Oscillograaf, over een jongen die luchtgitarist wil worden. Voor het stuk maakte de groep filmopnamen van de deelname van de hoofdrolspeler aan de werkelijke Nederlandse Kampioenschappen Luchtgitaar. Ter inspiratie besloot regisseur Sita van Sante zelf ook mee te doen… en ze werd Nederlands Kampioen Luchtgitaar (en dat is ze tot op de dag van vandaag, want de sponsor hield het voor gezien). Een maand na de voorstellingen zat ik naast Sita in een klein propellervliegtuigje richting Oulu, Finland, waar zij de eer van Nederland mocht verdedigen op het World Championship Air Guitar.

Luchthapper

Première juli 2015, Kinderparade, Tg. Hut

Luchthapper werkt zich te pletter, maar houdt niet eens genoeg over om een ijsje te kopen voor zichzelf en zijn acht of negen kinderen. Mevrouw de Wolf en Euro proberen hem uit te leggen hoe het allemaal werkt, hoe je geld maakt met geld. Maar daar houdt Luchthapper alleen maar minder tijd en minder geld aan over – en mevrouw de Wolf meer. Hij besluit om zonder geld te gaan leven.