Spring naar inhoud

Locatietheatergroep Pampa Lab

Locatietheatergroep Pampa Lab

Pampa Lab was een theatergezelschap dat bestaat uit podiumkunstenaars – theatermakers, acteurs, dansers, muzikanten en vormgevers – die voor één week een locatie tot de hunne maakten.

Het idee voor Pampa Lab ontstond in een periode waarin locatietheater vaak betekende: een voorstelling op een locatie spelen. Pampa Lab maakte voorstellingen vanuit de locatie. Onder hoge tijdsdruk wordt een avondvullende voorstelling gemaakt, geïnspireerd op de locatie zelf. Er werd begonnen zonder bestaand script of ander vooraf vervaardigd materiaal. De gebundelde ideeën van kunstenaars uit verschillende disciplines vormden de basis voor avondvullend, kraakvers theater.

Vandaag Hier

Een project in coproductie met het Over het IJ festival. Vijf dagen, vijf locaties en vijf maal ’s ochtends beginnen op een blanco vel papier. Met ’s avonds de 1e try out, de première en de laatste voorstelling.

De Sirius

Pampa Lab bespeelde op het Over t IJ Festival in Amsterdam het roemruchte, inmiddels gepensioneerde Greenpeace actieschip De Sirius. Gebouwd in de jaren vijftig doet de Sirius je fantasie op hol slaan. Het schip ademt actie en avontuur uit, heroïek en goede daden. Voor ons het podium voor een voorstelling over de bemanning: mee-gepensioneerd en met mos begroeid, wereldvreemd geworden, maar o zo aimabel…

De Werf

Een schuine scheepshelling van 200 meter lang en 50 meter breed, eindigend in een waterreservoir. Dit reservoir is van het IJ afgesloten door een roestige sluis met loopbrug. Het geheel wordt overzien door een gigantische vaste hijskraan. Hier een voorstelling over een poppetje met een godcomplex.

De Koppel

Sporthal De Koppel vervulde decennia lang een centrale functie in de gelijknamige wijk in Amersfoort. Pampa Lab werd door het Amersfoorts Theater Terras en de gemeente Amersfoort gevraagd om de sloop van het gebouw te omlijsten met een theatervoorstelling die eer deed aan de monumentale hal. Wieltjes, familievetes en autoraces.

Een Zee van Staal

Op 400 meter afstand van de Noordzee in een duinvallei, vormen de fabrieken van de Corus als een rokend inferno het achterdoek. Ten noorden schermt het hoge Paasduin het gebied af van het dorp Wijk aan Zee. De vallei staat vol met surrealistische metershoge stalen beelden. Hieraan dankt het terrein zijn naam: “Een Zee van Staal”. Pampa Lab maakte hier een voorstelling over een vrouw die tussen dood en leven in hangt. Het publiek bekeek de voorstelling vanuit een enorme houten box waarin telkens een ander raam op de werkelijkheid openging.