Spring naar inhoud

SVB Live Streaming Cabaretshow

SVB Live Streaming Cabaretshow

Elk jaar is het hoofdkantoor van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor even het podium van een unieke gebeurtenis, die op alle vestigingen live te zien is op groot scherm. Na de nieuwjaarstoespraak van voorzitter van de Raad van Bestuur, volgt een televisieshow van ruim een uur, waarin tien cabaretiers met scherpe acts en liedjes het bedrijf onder de loep nemen.

Bedrijfscabaret maak je zelf!

De cabaretiers: tien SVB-medewerkers die acteren in korte komische films en live acts. De liedjes die ze spelen zijn een combinatie tussen kleinkunst en rock. De onderwerpen: de actuele situatie, op handen zijnde veranderingen, thema’s van de werkvloer. En dat gespeeld door herkenbare personages en een vijfkoppige band.

Klein beginnen

In 2006 begon deze groep met schrijf– en acteerworkshops aan haar eerste project; een korte show van acts en liedjes. Inmiddels is het cabaret een succes in het gehele bedrijf. Nu worden de cabaretiers bijgestaan door acts met collega’s van alle vestigingen, die in korte komische films langskwamen. Maar of een cabaret nou uitgroeit tot een live tv-show of klein blijft: het doel blijft hetzelfde:

Humor werkt

Zaken van gewicht worden bespreekbaar gemaakt en de angel wordt uit moeilijke onderwerpen gehaald. Een bedrijfscabaretgroep is makkelijk op te zetten, en voegt een onmiskenbare waarde toe aan de werksfeer. De cabaretiers worden getraind om levende thema’s vanuit een volkomen ander perspectief te bekijken. Nu eens niet gericht op het probleem, of zelfs de oplossing, maar op vragen als: hoe ziet onze organisatie er over twintig jaar uit (in het ergste geval)? Wat beleef je als je als nieuwe werknemer komt binnenwandelen? Waar ontstaan de (meest hilarische) conflicten over? Dat lucht op.

Humor en ontroering spelen een grote rol. Maar minstens zo belangrijk is dat je het cynisme thuislaat en met een open blik leert kijken naar de plek waar je zoveel van je tijd doorbrengt.